Selecteer een pagina
Vendang Berguerolles wijn Cevennen

Gouden wijnen uit de Cevennen

De Cevennen produceert wijnen met gouden medailles, wist u dat ?

Vorig jaar heb ik in de zomermaanden in de cave van wijnmaker Domaine de Berguerolles gewerkt. Alwaar ik stond te jongleren met wijnflessen en vier talen om de toerist op wijnjacht kennis te laten maken met de wijnen van dit prachtige wijndomein.

Dat was leerzaam op vele fronten. Ik leerde veel over wijn, wijnproeven, over de Franse taal en ook over de verschillende opvoedstijlen die in de ons omringende landen gehanteerd worden.

Maar vooral is me bijgebleven hoezeer dit wijndomein groeit en wijnen van steeds hogere kwaliteit maakt.

Zo bleek onder de bezoekers van de cave een wijninkoper van een bekende horeca-groothandel in Nederland. Ik kreeg het wel even benauwd toen hij zijn eerste teugje nam, maar kon al gauw opgelucht ademhalen; hij was zeer te spreken over de kwaliteit van de wijnen van Berguerolles en met name de Vallaurie en de Le Clos mochten op zijn bijval rekenen.
Spannend dus om te zien hoe Berguerolles zich verder ontwikkelt. Vigneron Matthieu is nu de derde generatie, en hij neemt het wijn maken zeer serieus. Dat hij met een Italiaanse oenologe is getrouwd helpt ook. Samen snuffelden en proefden zij van de prille wijnen uit 2018, en samen bepaalden zij welke nieuwe wijnen er aan het assortiment konden worden toegevoegd.

Dus ging ik laatst eens proeven van hun kunde. Dat was geen straf.

Er zijn drie nieuwe wijnen aan het assortiment toegevoegd, waarvan er twee door hen zijn vernoemd naar hun zoontjes Leopoldo en Ermes; de 4e generatie wijnmakers in aantocht.

Leopoldo 2018 is een volle rode wijn geworden, gemaakt van 100% Carignan druiven. Vieilles vignes, oftewel de oude druivenstokken die nog door de opa van Matthieu in 1967 zijn aangeplant. De Carignan druif is vooral bekend als productiedruif waarvan grote hoeveelheden wijn kunnen worden geproduceerd, dat leidt niet persé tot kwaliteitswijn. Matthieu en Clarissa is het echter gelukt hiervan een prachtwijn te maken en dat is fijn, want de eerdere jubileum Carignanwijn “1967” was in een mum van tijd uitverkocht. 2018 gaf een mooie Carignan oogst, maar dat gaat waarschijnlijk niet op voor dit oogstjaar; de vroege droogte en hoge temperaturen maken dat de wijnbladeren nu al verdorren en de druif te vroeg te hoge temperaturen moet verdragen. De oogst van 2019 zal dus helaas een mindere zijn.

Ermes La Collection is het tweede nieuwe paradepaardje van Berguerolles. Deze wijn heeft het predicaat La Collection omdat zij is gemaakt van maar liefst 17 druivensoorten afkomstig van het proefperceeltje waarop Matthieu experimenteert met de aanplant van diverse wijnstokken.
Deze 17 cépages zijn allemaal op hun eigen optimale moment geoogst en later gecomponeerd tot deze mooie volle witte wijn, die bijna het karakter heeft van een rode wijn. Ermes heeft zoveel body dat zij zich zeer goed leent voor een goed diner, en zeker geen slobberwijntje voor aan de rand van het zwembad. Daar hebben ze bij Berguerolles weer heel andere geschikte wijnen voor ? .

Tenslotte proefde ik de Triangle D’Automne, Vendanges Tardives: wijn gemaakt van late oogst, waardoor de druiven hoog in hun suikers kwamen. Deze wijn dankt haar zoetheid dus helemaal aan de natuurlijke suikers uit de druiven. Een hele fijne wijn voor bij het dessert.

Een mooie opsteker kwam voor een kwaliteitswijn die Berguerolles al langer voert: Le Clos rouge. Deze wijn viel dik in de prijzen. Dattie lekker was wist ik al, maar diverse jury’s bevestigden dat. De wijn won twee maal goud bij het wijnconcours in Nîmes, niet alleen de algemene jury maar ook de vakjury gaf goud. En bij het Concours des Vins van Terre des Vins (een prestigieus wijnmagazine in Frankrijk) sleepte de Le Clos nogmaals het goud mee naar huis. Matthieu glom.

Steeds meer erkenning dus voor Domaine de Berguerolles en het duo Mathieu en Clarissa. Benieuwd wat de toekomst voor heerlijks brengt.

24/07/2019

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.