Weer en klimaat in de Cevennen Zuid-Frankrijk

Weer en klimaat in de Cevennen: lente

Het is altijd weer weer in de Cevennen

Hoe is het weer in de Cevennen ? Misschien wel de meest gestelde vraag. Maar ook het lastigst te beantwoorden, niets zo ongewis als het weer immers. Tóch een poging.

De Cevennen zijn een prachtig natuurgebied in het zuiden van Frankrijk en maken met meer dan 2400 uren zon per jaar deel uit van één van de meest zonnige regio’s van Zuid-Frankrijk: de Languedoc-Rousillon. De steden Nîmes en Montpellier staan zelfs in de top-10 van de meest zonnige Franse steden.

In april en mei is het overdag vaak al lekker warm, de zon schijnt flink maar er kan een bui vallen. In juni, juli en augustus is het écht volop zomer; warm en zonnig. De spaarzame bui die valt duurt maar even en na de regen volgt weer de spreekwoordelijke zonneschijn. In september en oktober is het lekker nazomer- en herfstweer en genieten we van de Eté Indienne. De zon laat zich veel zien, maar de kans op een bui wordt vanaf eind oktober groter.

We profiteren in de Cevennen van een landklimaat met mediterrane invloeden

De Cevennen profiteren van een landklimaat met mediterrane invloeden. De zon schijnt overvloedig en ook de winters zijn niet erg koud. Omdat er per jaar zo’n 300 zonnedagen worden geteld, is de kans klein dat het weer spelbreker is.

De mistral komt voor in het gebied tussen de Alpen en de Pyreneeën, maar is het sterkst in de Rhônevallei en oostelijk daarvan (Provence). De mistral is hier gelukkig minder krachtig dan aan de oostelijke kant van de Rhône.
Een oud Frans spreekwoord noemt de mistral één van de drie gesels van de Provence en ook Vincent van Gogh klaagt in zijn brieven regelmatig over de mistral die zijn schildersezel omver blaast.

De Cevennen zijn met name bekend door zijn bergen en diep uitgesleten dalen met riviertjes. Aan weerszijde van de rivier stijgt het landschap weer snel en vindt men prachtige bossen en natuurgebieden. Ideaal wandel- en fietsgebied dus.

Weer en klimaat in de Cevennen: zomer
Weer en klimaat in de Cevennen: herfst

Mooie seizoenen in de Cevennen, ideaal voor natuurliefhebbers

Onder invloed van de middellandse zee kennen we hier korte koude winters en warme zomers. Een uitzondering daarop zijn de Causses (hoogvlaktes) in de bergen; deze onbegroeide stukken koelen eerder af en warmer sneller op waardoor er daar een soort mini landklimaat heerst.
De lente is een erg aangenaam seizoen in Zuid-Frankrijk. Dan ontvouwt de natuur van de Cevennen zich in al zijn pracht; wandelen is een feestje tussen alle bloemen en vlinders.
In de zomer kan de zon zich flink doen gelden en de temperatuur hoog oplopen, gelukkig bieden het zwembad of de riviertjes in de omgeving dan verkoeling.

De paddenstoelenkenner kan zijn hart ophalen in de herfst; girolles en cêpes zijn volop te vinden in de omringende bossen (en zelfs op het terrein van Le Miracle). U kunt uren in stilte wandelen op Mont Lozère, in de herfst paars gekleurd door de bloeiende heide.

De winters zijn over het algemeen mild. Het kan ‘s nachts enkele graden vriezen, maar de kans is groot dat u overdag een lekker winterzonnetje treft. Sneeuw valt er zelden, maar als u iets hoger de Cevennen in gaat (bijvoorbeeld naar Mont Lozère) kan er sneeuw liggen en treft u (bescheiden) wintersportmogelijkheden aan. Met wat geluk kunt u in de winter lekker buiten lunchen in de winterzon, om na zonsondergang binnenshuis te genieten bij de houtkachel.

Weer of geen weer, er is altijd wat te doen of te zien

We genieten hier in Zuid-Frankrijk van het aangename en stabiele mediterrane klimaat. Maar weer blijft weer. En ook hier kan er wel eens een wolk voor de zon kruipen of is het juist zo warm dat u de zon liever even uit de weg gaat.
Gelukkig zijn er dan genoeg mogelijkheden om leuke dingen te gaan doen of zien in de omgeving. We hebben voor elk weertype de beste uitstapjes en activiteiten voor u op een rijtje gezet in onze Digitale Infogids.

Onze digitale infogids is de snelkoppeling naar een relaxte vakantie en kan met een druk op de knop als app op uw smartphone of tablet worden gezet. Met handige zoekfunctie !

Digitale Infogids Le Miracle Cevennen
Voorjaarsbloemen Le Miracle Cevennen Vakantiehuizen
Zwembad vakantiehuis Le Miracle Cevennen Gard
Herfst Cevennen gîtes Le Miracle
Winter Cevennen vakantiehuis le Miracle

3093 Route des Brousses

30410 Molières-sur-Cèze

info@le-miracle.eu

 

Voor iedere reservering bij Le Miracle doneren we 10 euro aan het Liliane Fonds.

Waarom ? Lees hier meer.

Logo Liliane Fonds