Bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk: Pont-du-Gard

De Cevennen natuurlijk !

Eindeloze natuur in de Cevennen en de Grands Causses; een ruige streek in het zuiden van Frankrijk

De Cevennen is een regio en een gebergte in het zuiden van Frankrijk. Het beslaat het grootste deel van het departement Lozère en kleinere delen van de departementen Hérault en Gard in de regio Languedoc-Roussillon (Occitanië).
De Cevennen is een ruige streek met veel reliëf, diepe valleien en bergkammen. Het gebied strekt zich uit van het noordoosten van de Cevennen tot in de Vivarais in het westen, bij de prachtige plateaus van de Grands Causses.

Bergen, dalen, rivieren en hoogvlaktes

De ooit vlakke tafelplateau’s van de Causses zijn diep uitgesleten door water en tijd waardoor Gorges (canyons) zijn ontstaan zoals de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte. In de Gorges de la Jonte zijn gieren succesvol geherintroduceerd en zijn daar nu weer in alle glorie te bewonderen. Bepaald imposant.

Nationaal Park Cevennen, één en al natuur

In 2011 werden de Cevennen en de Grands Causses (hoogvlaktes) opgenomen door UNESCO op de werelderfgoedlijst. Het belangrijkste natuurgebied in de Cevennen is het Nationaal Park Cévennes. De hoogste bergen zijn Mont Lozère en Mont Aigoual (1702 m en 1567 m), die beiden deel uitmaken van het Centraal Massief.
Kijk hier naar de mooie webdocu Causses & Cévennes.

Lozere Cevennen vakantiehuizen Le Miracle
Watreval Lozere Le Miracle Cevennen
Wandelen in de Cevennen, Plaine du Tarn
Wandelen Cevennen Vakantiehuis Le Miracle

Bergen in de Cevennen

De Cevennen kennen twee imposante granietstenen bergmassieven: de Mont Lozère en de Mont Aigoual die beiden deel uitmaken van het Centraal Massief.
Mont Aigoual is met zijn 1567 meter weliswaar niet de hoogste berg van de Cevennen maar heeft wél een onvergetelijk uitzicht. Vanaf de top heb je niet alleen zicht over de Cevennen maar kun je bij helder weer de toppen van de Pyreneeën, van de Alpen en de Cantal zien. Kijk je naar het zuiden dan zie je het prachtige blauw van de Middellandse zee en de vlaktes van de Languedoc. Er wordt dan ook wel gezegd dat je vanaf Mont Aigoual een kwart van Frankrijk kan overzien. Samen met de ruige natuur maakt dit panorama Mont Aigoual zeer bijzonder.

De Grands Causses

De Causses en de Cevennen zijn twee aan elkaar grenzende gebieden en vormen samen het werelderfgoed “mediterraans agro-pastoraal cultuurlandschap”. Schapen en herders lieten hier hun sporen na, en er werden kastanjes en zijde geteeld. In het begin van de zomer brengen de boeren hun schapen hier nog altijd naar de hoger gelegen weides tijdens de Transhumance.

Wandelvakantie of fietsvakantie in Zuid-Frankrijk; ideaal in de Cevennen

Door het ruige en gevarieerde landschap zijn de Cevennen een ideaal gebied voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van natuur, rust en stilte. Hoewel geen hooggebergte kunnen de hoogteverschillen toch flink zijn. De bergen, dalen en schilderachtig gelegen dorpjes markeren het afwisselende karakter van de Cevennen.

Al het smeltwater vormt op de hellingen talloze stroompjes, beekjes en watervallen. De paden die worden gebruikt door de schapen, de zogenaamde drailles, worden nog altijd gebruikt voor de talloze GR-wandelpaden. De bergen van De Cevennen zijn niet de hoogste van Frankrijk, ze zijn wel steil en dat maakt een wandeling of fietstocht nog redelijk intensief.

De Cevennen zijn onder wandelaars bekend geworden vanwege de Chemin de Stevenson, genoemd naar de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson die te voet met zijn ezel Modestine de Cevennen doorkruiste. Twaalf dagen later kwam hij aan in St. Jean du Gard. Zijn reisjournaal: “Reis met een ezel door de Cevennen” werd gepubliceerd in 1879. Later is dit de route GR 70 Stevenson geworden.

De fiets is ook een populaire manier om de bergen te bedwingen. Mont Aigoual is onder wielrenners bekend geworden dankzij Tim Krabbé, die over zijn legendarische tocht het boek De Renner schreef. Een must-do voor de ambitieuze fietser.

De Digitale Informatiegids biedt bergen informatie over de Cevennen

Wilt u meer weten over de geografie van de Cevennen, of juist meer historische achtergrondinformatie over dit bijzondere gebied ?

U vindt het allemaal in de Digitale Infogids.

Maar u zult er ook mooie wandel- en fietsroutes in aantreffen. Een superhandige bron van informatie om het allerbeste en het allermooiste uit uw vakantie in de Cevennen te halen.

U ontvangt de Digitale Informatiegids ruim voor aankomst.

Digitale Infogids Le Miracle Cevennen

DIGI Infogids

De Digitale Informatiegids kan met een druk op de knop als een app op uw smartphone of tablet worden gezet. Met handige zoekfunctie !

Les Brousses

30410 Molières-sur-Cèze

info@le-miracle.eu

 

Voor iedere reservering bij Le Miracle doneren we 10 euro aan het Liliane Fonds.

Waarom ? Lees hier meer.

Logo Liliane Fonds