Selecteer een pagina
Winterpret Le Miracle gîtes en Cévennes

5 redenen om de winter te vieren bij Le Miracle

Het is winter. In grote delen van Frankrijk is al onverwacht veel sneeuw gevallen. Dat leidt tot wat ongemak, maar ook tot prachtige plaatjes. Op Mont Lozère zijn inmiddels ook de eerste vlokken gevallen, en de sleetjes kunnen uit de berging worden gehaald.

Maar er zijn nog veel meer redenen om de winter te vieren bij Le Miracle.

1.      Sneeuwpret bij Mas de la Barque

De Cevennen zijn gelegen in het Massif Central, een middengebergte met bergen van maximaal 1700 meter hoog. Dat betekent dat er in de winter op bijvoorbeeld Mont Lozère van alles te genieten valt in de sneeuw.

Op een zonnige winterdag is het een aanrader Mont Lozère op te gaan. Start bijvoorbeeld met een stevige lunch in de “berghut” Auberge Mas de la Barque. Met wat geluk zit u lekker buiten op het zonnige terras. Dat legt een goede bodem onder de activiteiten die kunnen volgen zoals wandelen door de sneeuw (met “raquettes”), sleetje rijden (“luge”), een rit met de arreslee of een tocht met een hondenslede. Alles daar ter plaatse te regelen bij het verhuurcentrum. Op de webcam is te zien hoe het met de sneeuw daar is gesteld.

Na een dag in de buitenlucht door naar tip 3.

2.      Truffels in Uzès

Een bezoek aan Uzès behoort tot de niet te missen uitstapjes als u Le Miracle bezoekt. Deze mooie kleine stad is echt een parel in de regio, met zijn prachtige centrale plein, de vele terrassen, goede restaurants en sfeervolle slenterstraatjes.

In januari vindt hier traditioneel het jaarlijkse truffelfestival plaats. Denk daar niet te min over; internationale truffelexperts zoeken elkaar op en er komt zelfs een heuse truffelconferentie aan te pas waar de laatste wetenschappelijke informatie over deze wonderlijke zwam wordt uitgewisseld. Op de markt staan kramen met truffels, truffelgerechten, truffeleiken en truffel gereedschap.

Voor ons was het hoogtepunt de op het plein aangelegde truffelzoekplaats. In een omheinde arena is een dikke laag aarde aangebracht waarin een twintigtal truffels zijn verstopt. Hondeneigenaren mogen hier met hun hond een proeve van bekwaamheid afleggen. Nodeloos te zeggen hoe trots ik was op onze Charly die er in no time 3 uit de grond viste ! Om daarna midden in de arena een kloeke drol te draaien onder luid gelach van de omstanders. Ik blies met rood hoofd snel de aftocht.

Ook buiten het jaarlijkse truffelfestival is Uzès voor de truffelliefhebber the place to be. Ga bijvoorbeeld eens lekker lunchen bij het alom geprezen Maison de la Truffe op het prachtige Place aux Herbes. Als je een tafeltje weet te bemachtigen bestel dan een simpele pasta met truffel. In het winkeltje zijn ook allerlei truffelspecialiteiten verkrijgbaar. ?

3.      Cocoonen bij de houtkachel

Hoewel onze appartementen zijn voorzien van comfortabele elektrische (vloer)verwarming, hebben ze – meer voor de leuk – ook een houtkachel. Wetend dat de houtkachel milieutechnisch gezien niet bepaald door de beugel kan rekenen we dit tot een guilty pleasure waar wij maar moeilijk afscheid van kunnen nemen. We sussen ons geweten met de gedachte dat we zo schoon mogelijk stoken met voldoende gedroogd hout en de Zwitserse stooktechniek gebruiken.

Want het is toch echt een feestje om na een zonnige winterdag ’s avonds lekker bij de kachel te kruipen. Glaasje wijn, boekje erbij. Genieten !

4.      Naar een soepfeest !

Fransen zien in alles een aanleiding om er een feest van te maken. Spandoeken over de weg attenderen ons op een broodfeest, een wijnfeest, een linzenfeest, een paddenstoelenfeest en wat al niet meer. Bij een bezoek aan Anduze vielen we onverwachts met onze neus in een soepfeest. Restaurateurs uit de omgeving presenteerden daar hun beste versie van een wintersoep. Marktbezoekers konden bij de entree een mooi aardewerken kommetje kopen en mochten dat bij de kramen laten volscheppen. Proeven maar en tenslotte een cijfer geven aan de soep. Met aan het einde van de dag een heuse soepkampioen !

5.      Wintermaaltijden op zijn Frans

Veel restaurants in de regio sluiten in de winter hun deuren, want draaien vooral op het toerisme. Maar wat open blijft zijn juist díe restaurants waar de lokale bevolking zelf graag komt. En dat zijn vaak juist hele fijne tentjes. Onze favoriet Carabasse is er zo één, maar ook Auberge des Enclos en Le Clos des Arts. Er staan heerlijke winterseizoengerechten op de kaart met bijvoorbeeld coq au vin, tartiflette, foie gras en tarte tatin. En dat smaakt opperbest na een dagje in de frisse winterlucht.

04/12/2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.