Selecteer een pagina

De 5 mooiste musea

1.   NIEUW !        La Tour – LUMA Foundation in Arles

De Luma Foundation is Arles is opgericht door mecenas en kunstverzamelaar Maja Hoffmann. Architect Frank Gehry (Guggenheim museum in Bilbao, museum Fondation Louis Vuitton in Parijs, museum of Pop Culture in Seattle) kreeg de opdracht om dit gebouw te ontwerpen.

Gehry is een ‘architect van vrije vormen’ en het ontwerp van La Tour is geïntegreerd met de tentoongestelde kunstwerken. De toren is 56 meter hoog en telt 11.000 vierkante meter aan metalen panelen. Gehry heeft zich laten inspireren door de pennestreken van Vincent van Gogh, die in Arles zijn beroemdste schilderijen maakte, en door de Alpilles, de steile rotsformaties in de regio.

2.   Miam museum en Musée a Ciel Ouvert (MaCO) in Sète

Liefhebbers van Street Art moeten zeker naar Sète. Sowieso is dit een leuk kuststadje met een oud centrum en vissershaven met een ruim aanbod aan restaurants en terrassen, en fijne stranden.

Maar over die musea dus.

Het Musée International des Arts Modestes (https://miam.org/) toont hedendaagse kunst van reclamefiguurtjes, langs art brut, sacrale kunst, kunstnijverheid, punkmuziek en alle praktijken die voortkomen uit de underground en de tegencultuur.

Het MaCO (https://nl.tourisme-sete.com/visite-du-musee-a-ciel-ouvert-maco-sete.html) nodigt u uit voor een artistieke wandeling door de straten van de stad, langs de werken van straatkunstenaars, die elk jaar worden uitgenodigd in het kader van het KLIVE festival.
Ontdek al wandelend door deze mooie stad een dertigtal werken op de gevels van gebouwen, deuren, daken, stadsmuren waaronder die van C215, Alexone, M. Chat, Julien Seth, Kashink, Epsylon Point, Monsieur Qui en Don Mateo.

3.   MO.CO. in Montpellier

In Montpellier – sowieso een dynamische en mooie stad om te bezoeken – vindt u naast Musée Fabre ook het MO.CO. (https://www.moco.art).

Het is een multi-site voor hedendaagse kunst en omvat La Panacée, een centrum voor hedendaagse kunst van topklasse, de ESBA (School voor Schone Kunsten) en L’Hôtel des Collections (bij het treinstation Saint Roch). Het maakt van Montpellier een bolwerk voor hedendaagse kunst.

4.   Carrières des Lumières in Les-Baux-de-Provence

Niet echt een museum in de zin des woords, maar voor de liefhebber van schilderkunst toch een aanbevelenswaardige bestemming: Carrières des Lumières in Les-Baux-de-Provence (https://www.carrieres-lumieres.com/). Gelegen in de Provence en leuke dagbestemming, en ook het dorp Les-Baux-de-Provence is de moeite van een bezoek waard, zij het wel erg toeristisch. Dus misschien aan te bevelen buiten het hoogseizoen.

In deze enorme steengroeve wordt jaarlijks een kunstenaar of kunststroming getoond door enorme projecties op de hoge wanden van de groeve omlijst door muziek. We hadden al van Gogh, Picasso, Chagall en Da Vinci. In de loop van 2022 zal Yves Klein aan de beurt zijn. Voor wie van blauw (YKB) houdt niet te missen.

5.   Musée de la Romanité in Nîmes

Ooit werd deze regio beheerst door de Romeinen, u treft daarvan nog veel aan in de omgeving. Vooral de stad Nîmes herbergt veel Romeins erfgoed, de Tour Magne, het Maison Carrée en de Arena.

De stad opende in 2018 het Musée de la Romanité wat helemaal aan dit onderwerp is geweid. Ook hier is het gebouw op zichzelf al de moeite waard, architect Elizabeth de Portzamparc maakte een schitterend gebouw en blikvanger in het centrum van de stad vlakbij de Romeinse Arena.

 

Er zijn nog heel veel musea onvermeld gebleven, gasten van Le Miracle vinden een vrij volledig overzicht in hun digitale infogids met ook een aantal leuke musea om met kinderen te bezoeken.

01/03/2022

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.